Door tegenvallende kaartverkoop zijn alle voorstellingen van Hotel Wonderland stilgelegd. De grote immersive theaterproductie in Zaandam heeft volgens de oprichters ’te veel last van de marktomstandigheden om door te kunnen gaan’. Er is nog geen vooruitzicht op een doorstart. 

Hotel Wonderland verkocht te weinig kaarten voor een normale bedrijfsvoering, schrijven de oprichters op de website van Hotel Wonderland. Ze wijzen daarbij naar de huidige omstandigheden in de markt: inflatie en terughoudend publiek in de culturele sector. Ook noemt de organisatie de ongunstige timing van hun heropening, na zes maanden sluiting. Misschien speelde de toegangsprijs ook een rol. Kaarten (inclusief eten, een welkomstdrankje en parkeren) kostten € 95 per stuk.

Het project werd opgezet door ondernemers Tristan Hupe-Guimarães (oa. Sherlocked – Mystery Experiences), Raymond Klompsma (oa srprs.me) en Michel Groenenstijn (Travel Impact Lab, Experience Design). Zij verbouwden een loods van 4.000 m2 op het Hembrugterrein in Zaandam om tot een ‘magische wereld’ vol interactieve installaties en diverse horeca, waarin acteurs zeven verhaallijnen speelden.

Hotel Wonderland is nog niet failliet. ‘Alles is erop gericht om dat te voorkomen’, melden de oprichters. Ze werken aan een schuldeisersakkoord, waarin de nog te ontvangen steun van de overheid voor de sluitingsperiode een grote rol speelt. Ze schrijven ook hun ‘uiterste best ‘ te doen om iedereen die een kaart heeft gekocht te compenseren.

Ook hoopt het bedrijf nog op een overname en roept geïnteresseerden op zich te melden. ‘We zijn gedreven en strijdlustig om, op welke manier dan ook, een toekomst voor Hotel Wonderland te vinden.’

Foto: Hotel Wonderland