Theatergroep Hotel Modern wint de Wim Meilinkprijs, de tweejaarlijks uitgereikte oeuvreprijs van de Nederlandse Vereniging voor het Poppenspel. Mirthe Dokter ontvangt van de vereniging de Ruth van de Steenhovenprijs, een aanmoedigingsprijs voor jonge of beginnende poppenspelers. De uitreiking vindt plaats op 14 september tijdens het Internationaal Micro Festival in Dordrecht. 

‘Grootheden van de kleine schaal’, noemt de jury het makersdrietal van Hotel Modern. Herman Helle, Arlène Hoornweg en Pauline Kalker hebben in 20 jaar een oeuvre opgebouwd ‘van memorabele miniatuurvoorstellingen die ingrijpende verhalen invoelbaar maken’. Voor hun hele oeuvre krijgen ze nu een onbekend geldbedrag en een plaquette, ontworpen door Jeanne van Midde.

De spelers van Hotel Modern maken live animatiefilms op het toneel. Het publiek ziet de filmbeelden op een scherm, maar ook de makers, terwijl zij de scènes zorgvuldig opbouwen en camera’s door de decortjes bewegen.

Bekende projecten zijn De Grote Oorlog en Kamp, waarin de gruwelen van de eerste en de tweede wereldoorlog worden verbeeld met een vingercamera in een miniwereld met poppetjes van ijzerdraad, stof en klei. In Garnalen Verhalen verbeeldden ze de mensheid als garnalen. In Heden Stad bestond de skyline uit ijskasten.

‘Hotel Modern vertaalt de grote mensenwereld in het kleine alledaagse’, schrijft de jury. ‘Onze diepste angsten en verlangens worden teruggebracht naar de hanteerbaarheid van een houtje en een touwtje. En in die wereld mag de toeschouwer mee en de eigen fantasie en gevoelens de vrije loop laten. Hoe onwaarschijnlijk alledaags en groots is dat.’

Ruth van der Steenhovenprijs-winnaar Mirthe Dokter studeerde in 2014 af aan de ArtEZ Hogeschool voor de Kunsten. Ze combineert poppenspel met zang, compositie, schilder- en tekenkunst en fotografie. De afgelopen vijf jaar heeft ze volgens de jury zo ‘een eigen, herkenbare beeldende stijl ontwikkeld en geperfectioneerd’, zoals in Kijk ik zoek (2016), De balts (2017) en Leatherback (2018). ‘Ze heeft een missie, is begaan met de wereld en vertelt haar beeldende verhalen op een authentieke en prikkelende manier.’ Als winnaar van de Ruth van der Steenhovenprijs krijgt Dokter ook een geldbedrag en een oorkonde, ontworpen door Baukje Scheppink.

De Nederlandse Vereniging voor het Poppenspel (NVP-UNIMA) reikt om het jaar twee onderscheidingen uit. De naamgever van de Wim Meilinkprijs was een van de oprichters van de vereniging, die met boeken als ‘Doopceel van Jan Claeszen’ een belangrijke bijdrage aan de geschiedenis van het poppenspel geleverd heeft. De Ruth van der Steenhovenprijs is vernoemd naar een motor van de NVP, die vooral jonge mensen stimuleerde om het vak te leren.

De jury van de Wim Meilinkprijs 2019 bestaat uit Corien Baart (creatief producent en dramaturg), Rieks Swarte (theatermaker en winnaar van de prijs in 2017) en Carlos Langoeira (Theater Munganga). De Ruth van der Steenhovenprijs is een ledenprijs: dit jaar bestaat de jury uit de NVP-leden Eliane Attinger (v/h Feikes Huis), Adri van Essen (Kunsten op Straat) en Myrthe Schuuring (Amstelveens Poppentheater).

Foto: Garnalen Verhalen van Hotel Modern, Leo van Velzen