Choreografen Florentina Holzinger (1986) en Arno Schuitemaker (1976) zijn de nieuwe twee artists in residence bij dansgezelschap ICKamsterdam. De komende twee jaar zullen de jonge gastkunstenaars met ICKamsterdam verschillende eigen producties maken.

De Oostenrijkse Florentina Holzinger volgde in Wenen een opleiding dans en performance en werkte in Gent bij het Vlaamse jeugdtheaterhuis De Kopergietery. Hierna verhuisde Holzinger naar Amsterdam om choreografie te studeren aan de School voor Nieuwe Dansontwikkeling (SNDO) van de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten. Met haar eindexamensolo Silk won Holzinger de Prix Jardin d’Europe 2012. Bij Impulstanz in Wenen ontving ze in 2008 en 2010 een Danceweb Europe Scholarship. Samen met eerdere artist in residence Vincent Riebeek maakte ze de Europees gelauwerde performancetrilogie Kein Applaus für Scheisse (2010), Spirit (2012) en Wellness (2014). Bij Frascati Producties maakte ze haar solovoorstelling Recovery (2014), gebaseerd op haar herstel na een zware val tijdens een uitvoering van Silk.

Arno Schuitemaker besloot na zijn opleiding aan de Technische Universiteit in Delft hedendaagse dans te studeren aan de Fontys Dance Academy. Sinds zijn afstuderen in de richting choreografie maakte hij voorstellingen waaronder Proxemics (2007), Exit (2009), The Fifteen Project/Duet (2012) en I is an Other (2014). Zijn voorstellingen komen voort uit een sterk fysieke en zintuiglijke benadering van existentiële onderwerpen. Hij ontving in 2009 de Dioraphte Stimuleringsprijs voor zijn werk. Schuitemaker maakt op dit moment de voorstelling While we strive, die op 17 april in het Chassé Theater in Breda in première gaat.

Onder de noemer Gastkunstenaars begeleidt ICKamsterdam geselecteerde kunstenaars in het opbouwen van hun artistieke en zakelijke carrière. De choreografen kunnen hun talent ontwikkelen onder de vleugels van het platform, zodat ze na een tweejarig verblijf gesterkt in hun eigen kracht als maker én als zelfstandig ondernemer hun weg kunnen vervolgen. Eerdere gastkunstenaars zijn Jan Martens, Vincent Riebeek en Mor Shani.

Foto: Florentina Holzinger