Het Holland Festival is boos op de Groningse cabaretgroep Vrouw Holland. Ter gelegenheid van haar twintigjarige bestaan organiseert Vrouw Holland een festival onder de naam Vrouw Holland Festival en die naam lijkt teveel op het gerenommeerde internationale podiumkunstenfestival in Amsterdam.

Het Groningse MartiniPlaza, waar het cabaretfeestje op 10 maart aanstaande zal plaatsvinden, ontving een schrijven van het Holland Festival waarin werd gesommeerd ‘onmiddellijk te stoppen met het gebruik on- en offline van de naam Vrouw Holland Festival’, zulks op straffe van een boete van 1000 euro per overtreding.

In een artikel in het Dagblad van het Noorden zegt Marcel de Zwaan, advocaat van het Holland Festival, goed te begrijpen dat de brief enigszins lachwekkend kan overkomen. Maar om de algemene naam van het festival exclusief te houden moet er consequent opgetreden worden tegen initiatieven als het Vrouw Holland Festival, vindt hij. ‘Als je dat niet doet verwatert het in merkenrechtelijke zin. Als je een naam al zo lang voert en als merk gedeponeerd hebt, en dat ook zo wil houden, dan moet je wel.’

Vrouw Holland kan er wel om lachen. In het Dagblad van het Noorden zegt groepslid Gabriëlle Glasbeek dat ze het leuk vindt geassocieerd te worden met hogere podiumkunsten. En op Facebook reageert Vrouw Holland-lid Karin Noeken onder een bericht over het artikel met de kreet ‘We maken kunst!!!’.

MartiniPlaza lijkt ondertussen eieren voor haar geld gekozen te hebben. In de agenda is al consequent sprake van Vrouw Hollands Festival.

Foto: Roelof Bos