Het Hofpleintheater aan het Rotterdamse Benthemplein is gisteren na een grondige herinrichting heropend. Het werd in 1966 gebouwd als theaterzaal voor scholen in de buurt. Niet lang daarna werd het een van de Rotterdamse podia voor het professionele toneel, een middenzaal met vijfhonderd stoelen. Een tijd lang leidde het een kwijnend bestaan tot het in 1985 in gebruik werd genomen door jeugdtheaterschool Hofplein. Die groeide sterk. Inmiddels organiseert Hofplein niet alleen theatercursussen voor kinderen en jongeren, maar biedt de organisatie ook onderwijs aan op havo/vwo- en mbo-niveau.

Na de verbouwing van vier maanden is alleen de grote theaterzaal nog intact. Alle publieksruimten werden verplaatst, de oude foyers zijn verbouwd tot multifunctionele studio’s. De nieuwe foyer op de begane grond wordt zowel overdag als ’s avonds een ontmoetingsplek voor wijkbewoners en spelers. Op de benedenverdieping wordt een nieuwe kleine zaal geopend. Per jaar spelen er zo’n tweehonderd voorstellingen in het theater.

Het Hofpleintheater is waarschijnlijk het theater met het grootste en duurste kunstwerk in Nederland en de wijde omtrek. De grote blikvanger is de wand van gekleurd glas en beton van Karel Appel. Het kunstwerk van 6,5 x 24 meter leidde lang een verstopt bestaan, maar krijgt nu de aandacht die het verdient.

Foto: Omringd door kinderen en jongeren van de 17 Hofplein-leslocaties, uit Rotterdam en omstreken, opende Thomas Roskam, voorzitter gebiedscommissie Noord, het vernieuwde Hofpleintheater. Frank de Roo