Geen ITS dit jaar en theaters met gesloten deuren. Hoe presenteert de Lichting van 2021 zich aan het veld en elkaar? De meeste theateropleidingen organiseren dit jaar een eigen online festival. Een overzicht.

Academie voor Theater en Dans, Amsterdam: be-CONNECTED
Het vorig jaar geïnitieerde online festival re-CONNECT, gaat dit jaar verder onder de noemer be-CONNECTED. Daar zijn de grootste eindejaarsvoorstellingen en afstudeerproducties van lichting 2021 online te zien. Experiment met interactieve digitale media staat in het festival voorop. De beperkingen van de coronapandemie bieden volgens de opleiding ook nieuwe mogelijkheden ‘om verbinding te maken met het digitale tijdperk, met elkaar en met de wereld’. Tegelijkertijd wil het festival met een afwisselend programma – met naast voorstellingen onder meer een dagelijkse talkshow, een blokkenschema, documentaires en een voor iedereen toegankelijk online festivalterrein – ook zo dicht mogelijk de live-festivalervaring benaderen. Het definitieve programma staat in juni online.
25 t/m 30 juni, be-connectedfestival.nl

ArtEZ: ArtEZ finals 
Op het platform artez.nl/finals verzamelt de opleiding deze maanden afstudeerwerk via (online) events, presentaties en verhalen. De site wordt dagelijks bijgewerkt, ook met nieuwsberichten over andere presentatieplekken. De bacheloropleiding Docent Dans presenteert zich bijvoorbeeld ook op de website  UP2DFUTURE en op atd.world. Studenten Muziektheater maken voor Karavaan ook de live voorstelling TREK, die vandaag in première gaat.
Reeds gestart, artez.nl/finals studentenpagina’s stories nieuwsberichten

HKU Theater: Wavemakers
HKU Theater promoot zijn nieuwe golf theatermakers met de campagne ‘Wavemakers’. De opleiding ziet zijn afstudeerders als impactmakers, die de rimpeling in je glas water veroorzaken en soms een waar golfslagbad. Etalage wordt het online platform HKU Theater Presenteert, met daarop (vooraf opgenomen) registraties van de afstudeervoorstellingen, de eindexamenexpeditie Take Space en nagesprekken via Zoom. Wavemakers maakt deel uit van het centrale HKU online afstudeerfestival Exposure, waarop alle negen opleidingen van de Utrechtse hogeschool eindwerk tonen.
16 t/m 26 juni, HKUtheaterpresenteert.nl / Instagram  

Fontys Hogeschool voor de Kunsten: #2COMMA en Get Out
De master choreography COMMA, een gezamenlijke master van Fontys en Codarts, organiseert het online festival #2COMMA. Tijdens het tweedaags festival streamen twaalf afstuderende makers en choreografen hun werk live vanuit De Nieuwe Vorst in Tilburg en vanuit hun thuisland. De 19 afstudeerders van de Fontys Academy of Circus and Performance Art presenteren zich op 18 juni (19.30 uur) in verschillende afstudeeracts, die live gestreamd worden vanuit de eigen circushal. De eindexamens van de opleiding Muziektheater zijn al geweest. Het vierde jaar van de Dance Academy heeft een stagejaar en dus geen groepsvoorstelling.
2, 3 en 18 juni, www.commafestival.com / www.fontys.nl/getout

Toneelacademie Maastricht: FESTIVAL GEMAAKT
De studenten uit Maastricht hebben zelf een eigen driedaags afstudeerfestival opgezet. Op het online platform FESTIVAL GEMAAKT tonen de 27 afstudeerders uit alle richtingen in totaal 20 eindwerken. Daarnaast zenden ze dagelijks twee live talkshow uit, om 19:00 uur en om 20:30 uur, waarin studenten gesprekken voeren met gasten uit het werkveld. De opnames van de talkshows vinden plaats in het Parkstad Limburg Theater in Kerkrade, waar de studenten hun stamkroeg Tribunal tot in detail gaan nabouwen.
Vanaf 28 mei voorstellingen online, festival van 4 tm 6 juni, www.festivalgemaakt.nl / InstagramFacebook

Foto: puntjudith, afstudeerwerk van Yared van der Zijde, Lou Bikkers, Mathieu Abbink en Anique van Laar (Design & Technologie), Alex van den Akker (Scenografie) en Belle Lammers (Productie Podiumkunsten). Fotograaf Robert van der Ree