De voorstelling Hideous (wo)men van Toneelgroep Oostpool is genomineerd voor de VSCD Mimeprijs. Eind mei volgt een tweede nominatieronde, waarna in september de prijs wordt uitgereikt tijdens het Nederlands Theater Festival 2014.

De prijs is bedoeld voor de persoon of groep die volgens de jury in het afgelopen seizoen de belangrijkste bijdrage heeft geleverd aan het mimetheater. Dit jaar bestaat de jury uit Hedwig Verhoeven (zakelijk directeur Koninklijke Schouwburg Den Haag), Roy Peters (mimemaker), Irene Schaltegger (mimespeelster), Erica Smits (journalist) en Ine te Rietstap (mimemaker en artistiek leider Tweetakt).

In het rapport over Hideous (wo)men spreekt de jury van ‘een wonderbaarlijke carrousel van opeenvolgende tableaux-vivants en schokkende performances, waarin de mens wordt neergezet als een cliché van zichzelf’. De voorstelling is onderdeel van een reeks beeldende voorstellingen over de spektakelmaatschappij en de rol van de beeldcultuur in de wereld van nu.

De Vereniging van Schouwburgen en Concertgebouwdirecties (VSCD) reikt elk jaar tijdens het Gala van het Nederlands Theater, de afsluiting van het Nederlands Theater Festival, diverse toneelprijzen uit. Naast de VSCD Mimeprijs kennen ze jaarlijks onder meer de Louis d’Or (beste mannelijke dragende rol), de Theo d’Or (beste vrouwelijke dragende rol) en de Toneel Publieksprijs toe.

Hideous (wo)men is gemaakt door Bianca van der Schoot, Suzan Boogaerdt en Susanne Kennedy. Van der Schoot en Boogaerdt werden in 2013 ook genomineerd voor de mimeprijs met de voorstelling Small world.

Foto: Sanne Peper