Zondagavond 9 september zijn in de Amsterdamse Stadsschouwburg tijdens het Gala van de Nederlandse Toneelprijzen de winnaars van het seizoen 2011-2012 bekendgemaakt. Het Gala werd geproduceerd door de VSCD, uitgevoerd door Orkater en gepresenteerd door Leopold Witte en Geert Lageveen.

De Louis d’Or (meest indrukwekkende mannelijke dragende rol) ging naar Hein van der Heijden voor zijn rol in Vincent en Theo en Oom Wanja van Theaterbureau Hummelinck Stuurman. Marlies Heuer ontving de Theo d’Or (meest indrukwekkende vrouwelijke dragende rol) voor haar rol in de voorstelling Am Ziel van Toneelschuurproducties. De Arlecchino (meest indrukwekkende mannelijke bijdragende rol) ging naar Gijs Naber voor zijn rol in de voorstelling Dood van een handelsreiziger va het Ro Theater. De Colombina (meest indrukwekkende vrouwelijke bijdragende rol) ging naar Frieda Pittoors voor haar rol in De Russen van Toneelgroep Amsterdam en Tartuffe van TA en NTGent.

De Mimeprijs werd in de wacht gesleept door Jakop Ahlbom voor de voorstelling Lebensraum.

De Gouden Krekel voor de meest indrukwekkende podiumprestatie in het jeugdtheater werd gewonnen door Schippers & Van Gucht, de enige genomineerde, voor de vormgeving van Huis van Het Filiaal. De Gouden Krekel voor de meest indrukwekkende podiumproductie werd toegekend aan de voorstelling Aap en Beer van René Geerlings en Job Raaijmakers voor STIP Producties.

De Toneelpublieksprijs was voor de voorstelling Herakles van Toneelgroep De Appel. De Prosceniumprijs ging naar de Female Economy van Adelheid Roosen.

(Hein van der Heijden en Marlies Heuer, foto: Eric van Nieuwland)