Branden van het Ro Theater, Herakles van Toneelgroep De Appel en Midzomernachtdroom van het Nationale Toneel zijn doorgedrongen tot de finale van de Toneel Publieksprijs 2012. De winnende productie ontvangt prijs op zondag 9 september tijdens het Gala van het Nederlands Theater.

De Toneel Publieksprijs wordt dit jaar voor de elfde keer uitgereikt. Tijdens stemavonden door het hele land en via online stemmen op www.toneelpublieksprijs.nl zijn de drie finalisten bepaald. De drie finalisten zijn de producties die gemiddeld het hoogste cijfer hebben gekregen van het publiek.

Branden, in regie van Alize Zandwijk, werd begin 2010 voor het eerst in Nederland opgevoerd door het Ro Theater en lovend ontvangen. In 2010 werd Branden – als enige voorstelling unaniem – geselecteerd voor het Nederlands Theater Festival in Amsterdam. Actrice Fania Sorel ontving een nominatie voor een Theo d’Or voor haar rol in deze voorstelling.

Herakles van Toneelgroep De Appel is de derde in een reeks theatermarathons over Griekse mythologie. De elf uur durende voorstelling neemt het publiek mee in de avonturen van de titelheld, Herakles. Herakles, is nog te zien tot eind oktober in het Appeltheater en het derde weekend van november in Carré.

Midzomernachtdroom is de eerste voorstelling die Theu Boermans regisseerde als artistiek leider van het Nationale Toneel. Pierre Bokma is genomineerd voor de Arlecchino 2012 voor zijn rol in deze productie. Midzomernachtdroom speelt nog t/m eind oktober 2012 in de Nederlandse theaters.

De winnaar ontvangt een marketingpakket, beschikbaar gesteld door Ster & Cultuur, Drukwerkfabriek en SEE Tickets.