Theatermaker Doris Vervuurt heeft op 21 oktober de Henriëtte Hustinxprijs ontvangen. De Toneelacademie Maastricht, Maastricht Institute of Arts en het Conservatorium kennen deze stimuleringsprijs jaarlijks toe aan alumni die in hun vak excelleren en een belofte voor de toekomst zijn. De winnaar ontvangt 5000 euro.

De jury, bestaande uit Leonie Clement, Abdel Daoudi en Suze Milius, prijst het werk van Vervuurt vanwege de ‘gearticuleerde werelden’ die zij maakt. Volgens de jury zijn haar voorstellingen ‘uitgepuurd, ingezoomd en van alle opsmuk ontdaan, wat lef en een aandachtig oog en oor vergt’.  Ze gaat ook een duidelijke relatie aan met haar publiek en speelt met hun verwachtingen.

Vervuurt studeerde in 2021 af aan de Toneelacademie Maastricht, als theatermaker en regisseur. Sindsdien maakt ze voorstellingen en installaties zoals This Appear, Howl en Echo of Ego. In 2021 kende het Fonds Podiumkunsten haar de Jonge Makers regeling toe, die haar in staat stelt zich verder te ontwikkelen. Onder die regeling werkt Vervuurt nu onder de vleugels van productiehuis Hollandse Luchten in Alkmaar. Op 10 december gaat daar Mensenkinderen in première, een sprookje voor volwassen waarin vijf kinderen het publiek met de werkelijkheid confronteren.

Foto: Anna Perger