Stadstoezicht Amsterdam heeft op 3 juni het straatkunstwerk Songs for Thomas Piketty van Dries Verhoeven tijdelijk in beslag genomen. In het werk laat Verhoeven op verschillende gettoblasters een bedelende vrouwenstem horen. Hij had daarvoor een vergunning, maar handhavers van stadstoezicht gaven voorrang aan het stadsverbod op bedelen.

Verhoeven noemt de actie ‘uiterst kwalijk’.  Het is volgens hem ‘symptomatisch voor een tijd waarin alles wat ontregelt uit het straatbeeld moet verdwijnen’. Verhoeven maakte Songs for Thomas Piketty om onze omgang met armoede te bevragen. ‘Onder druk van City Marketing, toerisme en commercie, worden bedelaars van straat geweerd en verschijnt er steeds meer anti-dakloze meubilair. Ik vroeg me bij dit project af of we objecten net zo behandelen als de daklozen die ze belichamen. Voor de handhavers van stadstoezicht blijkt er nu weinig verschil.’

Zes van de acht gettoblasters werden in beslag genomen. Ze stonden om en rond het Leidseplein in het kader van Re:Thinking Europe. Het ‘forum voor Europese cultuur’ bracht van 1 t/m 3 juni kunstenaars en denkers naar Amsterdam, in het kader van het Nederlands voorzitterschap van de Europese Unie.

De dienst vergunningen van de gemeente sprak over een ‘administratieve onduidelijkheid’ en een ‘communicatiefout’. Na bemiddeling kon Verhoeven nog dezelfde dag zijn gettoblasters weer ophalen bij Stadstoezicht.