Vanaf half februari mag de evenementensector proefprojecten met groot publiek organiseren. Dat kondigde demissionair minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) gisteren aan tijdens de persconferentie over nieuwe coronamaatregelen.De zogenoemde ‘Fieldlabs’ zouden eigenlijk in januari plaatsvinden, maar werden vanwege de Britse coronavariant geannuleerd.

Het kabinet wil de testen alsnog toelaten vanwege ‘het grote belang om kennis en inzicht te vergaren en het perspectief voor de evenementensector’, zo schrijft het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) in een Kamerbrief. De voorbereiding en planning kunnen starten, ‘zodat een verantwoorde uitvoering plaats kan vinden’.

Het kabinet houdt wel een slag om de arm. Als het met de besmettingscijfers de verkeerde kant opgaat, volgt direct overleg met de initiatiefnemers en andere betrokken autoriteiten.

Afgelopen juli werd Het Fieldlab Evenementen opgericht om meer kennis op het gebied van risicobeheersing te verzamelen en toepasbaar te maken. Het Fieldlab is een gezamenlijk initiatief vanuit de evenementensector, verenigd in het EventPlatform en de Alliantie van Evenementenbouwers, en de overheid.

Een van de proeven wordt een voorstelling van cabaretier Guido Weijers voor vijfhonderd toeschouwers. Die zullen aan de deur allemaal een negatieve coronatest moeten voorleggen.

Foto: TAQA Theater De Vest