Danseres Kinda Gozo en acteur Jos Nargy winnen de Piket Kunstprijzen 2018. Tijdens de uitreiking van deze prijzen voor jonge Haagse kunstenaars vanavond in het Haagse Theater aan het Spui kregen ze ieder 8.000 euro en een beeldje, gemaakt door Joep van Lieshout. Dansdocent en -repetitor Hedda Twiehaus kreeg de aparte Piket Juryprijs voor haar werk ten gunste van jonge dansers.

Met de Piket Kunstprijzen ondersteunt Stichting mr. F.H. Piket jonge kunstenaars onder de 30 die een binding hebben met de stad Den Haag. De Kunstprijzen werden vanavond voor het vijfde jaar op rij uitgereikt en gaan steeds naar drie verschillende disciplines. Eden Latham (1991) van kunstenaarscollectief Trixie won in de categorie schilderkunst.

Kinda Gozo (1996) won in de categorie dans. Ze verhuisde op haar tiende van de Centraal-Afrikaanse Republiek naar Frankrijk. Daar volgt ze nog een dansopleiding, maar ze danste ook al in de laatste voorstelling van Isabel Chaffeud en Jérome Meyer, Soul#2 Performers. Gozo viel meteen op bij de jury, waarin ook Isabelle Chaffaud zetelt, vanwege ‘haar kracht, onvoorspelbaarheid en souplesse, die niet alleen fysiek van aard zijn, maar ook mentaal en emotioneel’.

Jos Nargy (1988) ontvangt de Piket Kunstprijs als ‘beloning voor al zijn vele en harde werken voor het toneel in de stad Den Haag’. Hij speelt onder meer in het Collectief Thomas, Sacha en Jos, heeft mede De Poezieboys opgericht en is verbonden aan Zaal 3 van Het Nationale Theater. Hij houdt van literatuur en zijn taalgevoeligheid zie je volgens de jury terug in wat hij maakt. ‘Het is altijd beeldend, talig en transparant.’

De aparte juryprijs kende de vakjury toe aan Hedda Twiehaus (1949) omdat zij ‘als docent en repetitor van NDT 2 al tientallen jaren een grote invloed heeft op jonge toptalenten die van over de hele wereld naar Den Haag zijn gekomen om zich verder te ontwikkelen’. Met ‘ongebreidelde energie en passie’ draagt zij volgende de jury ‘de magie van dans en de waardes van het gezelschap over op steeds nieuwe generaties dansers’.

De jury bestond dit jaar uit Eric Pals (Scapino Ballet Rotterdam), Suzanne Swarts (Museum Voorlinden), Maarten Demmink (Demiak), Isabelle Chaffaud (Meyer-Chaffaud), Stacz Wilhelm (Korzo theater), David Geysen (Bureau Dégradé) en Antoinette Jelgersma (Het Nationale Theater). Ze  selecteerden de genomineerden, kozen de uiteindelijke winnaars en nodigen die nog uit voor een persoonlijk klankbordgesprek.

Foto winnaars en genomineerden 2018, Janneke van Beek