Cabaretier Guido Weijers treedt in de tweede helft van januari op voor vijfhonderd man publiek. De show in het Beatrix Theater in Utrecht is een van de proefprojecten van Fieldlab, dat onderzoekt hoe theaters, concertzalen en festivalterreinen weer veilig open kunnen.

Alle toeschouwers moeten aan de deur waarschijnlijk een negatieve coronatest voorleggen. Vervolgens worden ze in groepen verdeeld om verschillende soorten gedrag en maatregelen te onderzoeken. De vrijwilligers krijgen allemaal een elektronische tag, die bijhoudt hoe vaak ze in de buurt van anderen zijn geweest. Een camera filmt het publiek van boven, terwijl software uit deze beelden de bezoekersstromen haalt.

Afgelopen juli werd Het Fieldlab Evenementen opgericht om meer kennis op het gebied van risicobeheersing te verzamelen en toepasbaar te maken. Het Fieldlab is een gezamenlijk initiatief vanuit de evenementensector, verenigd in het EventPlatform en de Alliantie van Evenementenbouwers, en de overheid. Vorige maand gaf het kabinet toestemming om half januari te starten met proeven in testsituaties. Een van de voorwaarden toen was dat het risiconiveau zou zakken naar ‘waakzaam’. Dinsdag zei premier Mark Rutte dat deze eis is losgelaten.

De bezoekers wordt gevraagd na afloop minstens tien dagen contact met kwetsbare groepen te vermijden. Mensen binnen kwetsbare groepen zelf mogen niet deelnemen.

Foto: Loens Media