Guido Vereecke, dertien jaar lang directeur van Vlaams Cultuurhuis de Brakke Grond, is op 67-jarige leeftijd overleden. Dertien jaar lang leidde hij het Vlaams Cultuurhuis de Brakke Grond aan de Nes in Amsterdam, in 1981 geopend om Vlaamse kunst in Nederland voor het voetlicht te brengen en internationale ontmoeting en kruisbestuiving te stimuleren.

De Vlaamse Guido Vereecke begon zijn carrière als jeugdwerker bij Chiro, de grootste jeugdbeweging van België (vergelijkbaar met de Nederlandse scouting). Daarna werkte hij enige tijd op het departement Jeugd van de Vlaamse Gemeenschap voordat hij in de jaren tachtig voorzitter werd van cultureel centrum Westrand in Drilbeek. Dit vormde de opstap voor zijn directeursfunctie bij het Vlaams Cultuurhuis de Brakke Grond in Amsterdam, die hij van 1989 tot 2003 vervulde. Hij hield zich er bezig met een interculturele dialoog en maakte zich bij het Vlaamse cultuurministerie hard voor de belangen en het voortbestaan van het huis.

In deze functie nam Vereecke onder anderen stagiair Piet Menu onder zijn hoede, die hij wegwijs maakte in Amsterdam en in de culturele wereld. Menu, sinds 2012 zelf directeur, schrijft in een afscheidswoord: ‘Elk gesprek met jou mondde uit in een privé-causerie waarbij geschiedenis, culturele verschillen en rake, menselijke observaties een verklaring gaven voor bijna alles wat op werk-, wereld- en liefdesvlak gebeurt. Met liefde voor het individu, maar vooral zoals het een echte Chiroleider betaamt, gericht op het belang van de gemeenschap en de volksverheffing.’

Na zijn jaren in Nederland werd Vereecke in Vlaanderen coördinator van het Bruegelproject, een ecologisch-cultureel initiatief van de Vlaamse Gemeenschap dat in 2000 opgestart werd onder toenmalig cultuurminister Bert Anciaux.

Vereecke was al enige tijd ziek en overleed op 20 augustus in het UZ Gent. Op zaterdag 30 augustus om 12.30 uur wordt er een afscheid georganiseerd in de abdij van Grimbergen.