Als gevolg van de nieuwe coronamaatregelen, sluiten meerdere grote theaters de komende weken hun deuren. Voorstellingen voor maximaal dertig toeschouwers zijn te verliesmakend.

Vanaf vanavond 22.00 uur mogen er in alle theaters nog maximaal 30 toeschouwers kijken naar een voorstelling met maximaal 30 spelers. Voor veel producenten en theaters is dat niet rendabel en haalbaar.

Er zijn nog theaters in beraad over de nieuwe situatie, maar een aantal gaf al meteen vanochtend aan de deuren voorlopig te sluiten. Daartoe behoren onder meer Carré (t/m 27 oktober), DeLaMar (t/m 15 november) en ITA (tm 11 november) in Amsterdam, De Tamboer in Hoogeveen (t/m 11 november), Theater Sneek (t/m 10 november), Martiniplaza Groningen (t/m 11 november), Stadsschouwburg en Philharmonie Haarlem (t/m 29 oktober), Theaters Tilburg (t/m 27 oktober) en Theater aan het Vrijthof (t/m 11 november).

Sommige theaters, zoals De Stadsschouwburg Amstelveen en Nationale Opera & Ballet, blijven open voor kleinere producties en stellen grote voorstellingen uit.

Als gevolg van de sluitingen zijn de premières van onder meer Claudia de Breij en ICK Dans Amsterdam van vanavond uitgesteld. Stadsschouwburg Utrecht haalt de voor vrijdag geplande première van Quake van DOX en Theater Utrecht vanavond naar voren, om daarna te sluiten.

Er is na morgen overigens nog wel steeds theater en dans te zien, voornamelijk van gesubsidieerde makers in de kleinere theaters.

Foto: Internationaal Theater Amsterdam