Choreograaf Mohamed Yusuf Bos, theatermaakster Jasmin Hasler en dans- en performancegezelschap Teddy’s Last Ride krijgen een talentsubsidie van de gemeente Groningen. Ze ontvangen ieder 80.000 euro verspreid over twee jaar. 

Mohamed Yusuf Boss, Jasmin Hasler en Teddy’s Last Ride worden opgenomen in de nieuwe ‘bewezen talent’-regeling van de gemeente Groningen. Vanaf 2021 kunnen talentvolle kunstenaars maximaal € 80.000 bij de gemeente aanvragen voor de ontwikkeling van nieuwe projecten en activiteiten.

Om in aanmerking te komen voor de subsidie moet de aanvrager al een talententraject in Groningen hebben doorlopen of een steunverklaring van een culturele instelling kunnen voorleggen. De eerste drie geselecteerde makers werden de afgelopen jaren ondersteund door Station Noord en Grand Theatre. De directeur van het theater, Niek vom Bruch, reageert verheugd op de eerste honoreringen: ‘Als ontwikkelinstelling en Cultuurpijler ondersteunen we diverse talentvolle theatermakers uit het Noorden. Dat nu drie van die makers profiteren van deze regeling is goed nieuws. Met deze extra financiële bijdrage kunnen ze de volgende stap zetten in hun ontwikkeling naar zelfstandige makers.’

Mohamed Yusuf Boss is choreograaf, (hiphop-)danser en theatermaker. Vanuit X_YUSUF_BOSS creëert hij samen met creatief producent Jaukje van Wonderen dansvoorstellingen rond hedendaagse vraagstukken in vaak bijzondere ruimtes. In 2019 won hij de Groninger Talentprijs van de provincie Groningen en het Prins Bernhard Cultuurfonds. Op dit moment werkt hij in Grand Theatre aan zijn nieuwe voorstelling LíX.

Theatermaakster Jasmin Hasler (Profound Play) richt zich de laatste jaren vooral op het allerjongste publiek, met een passie voor het kleine en het intieme. Ze is nu aan het werk aan haar nieuwe project Binnenwoud.

Gezelschap Teddy’s Last Ride bestaat uit twee makers, Andy Smart en Manuel Paolini, en creatief producent Agnese Fiocchi. De groep wil een jong, niet-regulier theaterpubliek met interdisciplinair theater uitdagen over maatschappelijk relevante thema’s na te denken. In hun producties maken ze gebruik van drama, dans, beeldende kunst en popmuziek.

Foto: Knelis