Grimeur en visagist Ton van den Heuvel is deze week overleden aan de gevolgen van het coronavirus. Hij deed de grime voor onder meer de Sinterklaasoptocht, Pipo de Clown en de musicals van Jos Brink.

Van den Heuvel, eigenlijk opgeleid als etaleur, leerde het vak na de oorlog bij Michels, een bedrijf dat toen in het hele land grimeurs leverde aan toneelgezelschappen, variété-artiesten en de televisie. In 1958 begon hij voor zichzelf. De opdrachten stroomden al snel binnen. ‘Ik had een goede naam omdat ik verliefd was op mijn vak. Dat maakte dat ik goed was in mijn werk’, vertelde hij in 2017 in een interview met Het Parool.

Hij werkte onder meer voor kinderseries als Tita Tovenaar en Pipo de Clown (het zonnetje op Pipo’s wang was een idee van Van den Heuvel), werd veel in het buitenland gevraagd voor onder andere commercials en hij verzorgde jaren lang de grime van de Sinterklaasintocht. De pieten verdeelden ze onderling, maar de Sint deed hij zelf. ‘Dat ging ook snel hoor’, zei hij in Het Parool. ‘Ik zorgde dat ik het haarwerk klaar had en dan was het in twintig minuten gepiept’. Ook bij veel grote theaterproducties was Van den Heuvel verantwoordelijk voor de grime, onder meer bij de musicals van Jos Brink.

Zeventig jaar bleef Van den Heuvel actief als grimeur. Tot zijn negentigste werkte hij door. Toen was het wel klaar, zei hij in hetzelfde interview in Het Parool. Sinds kort woonde Van den Heuvel in een verpleeghuis in Purmerend, waar hij overleed.

Foto: Daniel Cohen