Als gevolg van de onrust in Turkije heeft het gezelschap van Emio Greco en Pieter C. Scholten de voorstellingen van het Turks-Nederlandse dansspektakel Addio alla fine die ICKamsterdam op 15 en 16 juni in Istanbul Turkije zou geven voorlopig uitgesteld.

In gezamenlijk overleg met het festival iDANS06 is geconcludeerd dat de situatie op het Taksimplein en in het Gezi Park geen dansvoorstelling toestaat waarin Turkse kunstenaars participeren die bij de demonstraties betrokken zijn. Bovendien gaan het in een aantal gevallen om kunstenaars die onder een censuur vallen.

Aan Addio alla fine zouden diverse Turkse kunstenaars vanuit hun eigen culturele en artistieke achtergrond een persoonlijke bijdrage leveren. De Turkse auteur Özen Yula schreef twee teksten, het jonge collectief Biriken creëerde een toneelstuk en de zanger Nuri Harun Ates zou een muzikaal theatrale performance geven. Samen met de dansers van ICKamsterdam zou Sona veda, zoals Addio alla fine in het Turks heet, het eerste resultaat zijn van een multimediale dansproductie in dialoog met lokale kunstenaars uit diverse Europese havensteden. Biriken heeft onlangs te maken gehad met censuur van de Turkse overheid.

Foto: Judith Zwikker

ICKamsterdam acht het, gezien de thematiek van de voorstelling, zinniger en constructiever om zich toe te leggen op een toekomstige Addio alla Fine/SONA VEDA in Istanbul die al deze gebeurtenissen in een breder perspectief plaatsen.