Between Realities, de Nederlandse vertegenwoordiging op de Praagse Quadriënnale 2015 heeft de gouden medaille voor het beste tentoonstellingsconcept gewonnen. De prijs werd gisteravond toegekend door de curatoren uit naam van de Tsjechische Minister van Cultuur. 

De Nederlandse inzending bestond uit werk in de openbare ruimte van Praag, waarbij de ontwerpers en kunstenaars poogden om bezoekers en voorbijgangers de stad op een andere manier te laten ervaren. De jury was onder de indruk van de complexiteit van het concept: ‘In essentie wordt scenografie gebruikt om de stad te begrijpen en dit daagt ons vervolgens uit om weer na te denken over wat scenografie is en teweeg kan brengen.’

De jury was speciaal onder de indruk van het documentatieproces, waarbij resultaten van het onderzoek verwerkt werden in de ‘Publishing Room’ in het Colloredo-Mansfeld Paleis, en op de speciale website www.betweenrealities.nl. De scenografen, onder wie Carly Everaert, Katja Heitmann, Maarten van Otterdijk en Vinny Jones, benadrukten in hun interventies het spanningsveld tussen de toenemende Disneyficatie van de binnenstad van Praag enerzijds en het dagelijkse stadsleven dat zich ook gewoon blijft aandienen anderzijds.

Foto: Tineke de Lange