Jessica Xuan, danseres bij Het Nationale Ballet, heeft gisteravond de Internationale Balletcompetitie van Varna gewonnen. De tweejaarlijkse balletcompetitie in Bulgarije, waaraan 150 dansers uit 40 landen deelnemen, wordt ook wel de ‘Olympiade van het ballet’ genoemd. 

Xuan won de competitie bij de vrouwen nadat ze zich in twee weken tijd door drie competitierondes had gedanst. Uiteindelijk haalde de 24-jarige danseres met drie andere ballerina’s de finale. Gedurende de hele competitie danste Xuan drie pas de deux uit de klassiekers Het Zwanenmeer, Giselle en The Sleeping Beauty en twee moderne balletten: Embers van Ernst Meisner en Step Addition van Sebastien Galtier.

De Internationale Balletcompetitie in Varna wordt sinds 1964 iedere twee jaar gehouden. Huidige juryvoorzitter is Vladimir Vasiliev. Met haar winst schaart Jessica Xuan zich in een rij van illustere winnaars als Mikhail Baryshnikov, Sylvie Guillem, Vladimir Vasiliev, Natalia Makarova, Aurelie Dupont en Eva Evdokimova.

Jessica Xuan werd in China geboren en verhuisde op haar vijfde naar het Canadese Toronto. Op haar elfde begon ze met ballet. Ze studeerde onder andere aan de Nationale Balletacademie in Amsterdam en in 2013 voegde ze zich op negentienjarige leeftijd bij de eerste lichting van de Junior Company van Het Nationale Ballet. Sinds 2014 is ze lid van Het Nationale Ballet. Dit jaar werd ze er bevorderd tot Grand Sujet na haar debuut als Aurora in The Sleeping Beauty. De ballerina stond centraal in een van de afleveringen van de reality serie Bloed Zweet en Blaren, de mensen van Het Nationale Ballet uitgezonden door AvroTros in 2014.

Foto: Jessica Xuan met danspartner Cristian Principato in een pas de deux uit The Sleeping Beauty tijdens de Internationale Balletcompetitie, Varna. Viktor Viktorov