De Frans-Oostenrijkse theatermaker Gisèle Vienne en de Japanse componist Ryuichi Sakamoto zijn benoemd tot de associate artists voor het Holland Festival in 2021. Het festival belicht behalve hun werk ook thema’s die voor hen van betekenis zijn, evenals aan hen gerelateerde kunstenaars. Beide kunstenaars delen een grote belangstelling voor elektronische muziek en de Japanse cultuur. 

Theatermaker Gisèle Vienne (1976, Charleville-Mézières) woont en werkt in Parijs. Na een studie filosofie volgde ze een opleiding tot poppenspeler aan l’École Supérieure Nationale des Arts de la Marionnette. In haar werk spelen steeds veranderende, mensachtige figuren, zoals marionetten, mannequins, maskers en poppen, een centrale rol. Maar ze werkt ook steeds vaker met acteurs en dansers, aan wie ze een zekere mate van kunstmatigheid meegeeft. Vienne is sterk beïnvloed door de elektronische muziekscene in Berlijn, begin jaren ’90, waar ze drie jaar woonde. Op het Holland Festival was in 2013 haar werk The Pyre te zien, en in 2017 het werk Crowd.

Ryuichi Sakamoto (1952, Tokio) leeft al bijna 70 jaar lang vele muzikale levens. Als toetsenist en songwriter in Haruomi Hosono’s Yellow Magic Orchestra droeg hij bij aan de vorming van de technopop. Bij zijn solo-experimenten voegde hij wereldwijde genres en diepgaande studies van het klassieke impressionisme samen. Hij componeerde voor bijna veertig films, waaronder Merry Christmas, Mr Lawrence (1983), The Last Emperor (1987), The Sheltering Sky (1990) en The Revenant (2015).  Voor zijn werk kreeg hij onder meer een Academy Award, twee Golden Globes, een Grammy, de Orde van de Cavaleiro Admissão van de regering van Brazilië en de Ordre des Arts et des Lettres van de regering van Frankrijk. Sakamoto was met Alva Noto te zien op het Holland Festival 2005 met Insen.

Viennes nieuwste werk L’Étang, een coproductie met het Holland Festival, gaat in november in Frankrijk in première. Het is gebaseerd op een kort stuk van de Zwitserse schrijver Robert Walser en wordt uitgevoerd door Adèle Haenel (bekend van Portrait de la Jeune Fille en Feu) en Ruth Vega Fernandez (Kiss me). Sakamoto werkt samen met multidisciplinair artiest Shiro Takatani aan Time, een onconventionele opera eveneens in coproductie met het Holland Festival.

De 74ste editie van het Holland Festival vindt plaats in juni 2021.