9 gezelschappen en 13 theaters slaan de handen ineen om het diversificatieproces in de podiumkunsten te versnellen. Ze schreven onder meer een gezamenlijke vacature uit voor een landelijke Cultuurcurator Diversiteit. 

Diversificatie in de podiumkunstensector loopt niet gelijk op met de ontwikkeling in de samenleving. Gezelschappen en theaters kunnen een groter en diverser publiek bereiken, maar daarvoor moeten ze veel beter gaan samenwerken. Dat waren in 2015 de belangrijkste conclusies van Over het voetlicht, een rapport over publieksbereik van commisie Ter Horst in opdracht van de podiumkunstensector.

De Cultuurcurator Diversiteit moet nu een landelijke ‘verbindingsofficier’ worden. Hij of zij zal op verschillende fronten activiteiten gaan ontplooien om zowel publieksgroepen, theateraanbod als personeelsbeleid beter te ‘diversifiëren’. De curator zoekt en coördineert daarvoor een projectteam van vier specialisten.

De cultuurcurator zal als zzp’r werken in opdracht van de partners van het zogenaamde Noordwijk-overleg, waarin 9 Bis-theatergezelschappen en 13 ‘standplaatstheaters’ jaarlijks samenkomen. Deze deelnemers zorgen ook voor de eerste financiering uit het veld. Het werven van de benodigde externe fondsen behoort tot de taken van de nieuwe functie.