George Lawson vertrekt per 1 maart als bestuursvoorzitter en directeur bij het Fonds Podiumkunsten. Hij wordt opgevolgd door Henriëtte Post, die momenteel als mededirecteur naast Lawson de tweekoppige leiding van het Fonds vormt. Dit heeft minister Bussemaker van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap op voordracht van de Raad van Toezicht van het Fonds besloten. Lawson, die het Fonds vanaf de oprichting in 2007 heeft geleid, gaat deels met pensioen en blijft deels actief als adviseur in de culturele sector.

Met de benoeming van Post kiest het Fonds bewust voor continuïteit. Volgens de Raad van Toezicht hebben Lawson en Post het Fonds op een eerlijke en transparante manier door de bezuinigingen geleid, op weg naar een nieuw evenwicht en perspectief. Door Post te benoemen hoopt de Raad dat die lijn verder wordt voortgezet.

Volgens Lawson waren deze vijf jaren bij het Fonds ‘absoluut de meest heftige in mijn loopbaan. Maar ook de meest betekenisvolle zeg ik daar onmiddellijk bij. Het was menens. Nooit eerder kwam het er zo op aan,’ schrijft hij op zijn blog. Hij wil meer aandacht aan het thuisfront gaan besteden en in de laatste fase van zijn loopbaan meer ‘naast’ dan ‘boven’ de kunst komen te staan, wat hij zal doen in de functie van adviseur.

Post is vier jaar werkzaam bij het Fonds en werkte daarvoor onder andere als zakelijk directeur bij het Grachtenfestival, bij diverse muziekensembles en als adviseur bij de Raad voor Cultuur. Ze krijgt veel energie van het idee in een periode te zitten waarin veel staat te gebeuren. ‘In augustus constateerden we al dat ondanks de verstrekkende gevolgen van de bezuinigingen er sprake is van een veerkrachtige sector. Nu, bijna een half jaar en vele gesprekken met instellingen verder, zien we behalve veel terechte zorgen ook tal van initiatieven gericht op het terugwinnen van terrein.’ Ze hoopt met het Fonds bij te dragen aan de herovering van maatschappelijk draagvlak. Haar huidige functie als mededirecteur zal vanaf maart worden geschrapt vanwege minder budget.

(Foto: Teska Overbeeke)