Festival Cement heeft de acht genomineerden voor de Dioraphte Stimuleringsprijs bekendgemaakt. Uit de massaal ingezonden voorstellingsconcepten zijn de volgende Nederlandse en Vlaamse theater- en dansmakers geselecteerd: Daria Bukvić, Taat (Gert-Jan Stam en Breg Horemans), Catoke en Lucas Kramer, Corneliu Ganea, Nadia van Vuuren, Sarah Bostoen, Annet Bremen en Nina Wijnmaalen.

Festival Cement vindt plaats van 26 tot en met 29 maart in Den Bosch. De genomineerden presenteren op de laatste dag van het festival hun concepten aan een jury bestaande uit Rudi Kamminga, Marijke Schermer en Kristof Blom. De winnaar ontvangt een bedrag van vijfenzeventighonderd euro voor de realisering van het concept en een speelplek op Festival Cement 2015 en Theaterfestival Boulevard.

Emke Idema, de winnares van vorig jaar, zal op de komende editie van Festival Cement de realisatie van haar winnende concept Rule vertonen. Eerdere winnaars waren Leen Braspenning (2008), Arno Schuitemaker (2009), Kyoko Scholiers en Ruth Bequart (2010), Anna van der Kruis (2011) en Lisa Verbelen (2012).

Festival Cement beleeft dit jaar zijn vijftiende editie en presenteert het werk van een selectie nieuwe makers. Het festival biedt een platform voor jong talent in verschillende stadia, met vertoningen van work-in-progress, studentenwerk, randprogrammering en vooronderzoek. Het hoofdprogramma bestaat uit eenentwintig voorstellingen, waaronder twaalf premières. Vijf hiervan zijn internationale premières gemaakt onder de vlag van het Bosch Cities Network, een samenwerkingsverband dat internationale coproducties tussen podiumkunstinstellingen in de Bosch-steden wil stimuleren.
 

Ook coproduceert Festival Cement dit jaar voor het eerst vijf voorstellingen, ondersteund door de gemeente Den Bosch en het Prins Bernard Cultuurfonds en samen met partners De Verkadefabriek, Theaterfestival Boulevard, Het Zuidelijk Toneel, DansBrabant, De NWE Vorst en C/O, een nieuw platform voor talentontwikkeling in Limburg. Dankzij een coproductiebijdrage zijn de voorstellingen van Cie Covar, Nina Willems, Lisah maakt roezemoes, Katja Heitmann en Charlotte Caeckaert totstandgekomen. Het volledige festivalprogramma is te vinden op www.festivalcement.nl.

(Corneliu Ganea, foto: Esther Molenaar)