Door een gesprongen waterleiding is gisteravond de Koninklijke Schouwburg in Den Haag ontruimd. Het publiek van The Clowns Convention van Acteursgroep Wunderbaum kon het moeilijk geloven. ‘Er ontstond geen paniek, maar hilariteit’, aldus directeur Cees Debets.

Een kwartier voor het einde van de voorstelling diende de zaal van de schouwburg van Het Nationale Theater met spoed ontruimd te worden. Er was een leiding gesprongen in de kelder en door het snel stijgende water dreigde kortsluiting en daarmee brandgevaar. De productieleidster van Wunderbaum liep het toneel op om acteur Matijs Jansen te informeren, die vervolgens – in clownspak – het publiek maande de zaal onmiddellijk te verlaten.

‘Ik weet dat het niet geloofwaardig overkomt, maar dit is geen grap’, zei Jansen nog, maar veel toeschouwers dachten dat de ontruiming bij de voorstelling hoorde en onthaalden de noodoproep met geklap en gelach. ‘Er ontstond geen paniek, maar hilariteit’, aldus directeur Cees Debets die in de zaal zat. Pas toen personeel van de schouwburg volgens protocol in ontruimingshesjes de zaal inliep, maakten de eerste toeschouwers aanstalten om te vertrekken. Buiten zagen ze de brandweer al klaarstaan.

‘Het was heel bizar’, zegt acteur Walter Bart. ‘Niemand geloofde het. Ik sprak zelfs mensen die tot in de auto geloofden dat het erbij hoorde. Ze vonden het de beste grap van de avond.’ De ontruiming paste volgens Bart gewoon heel goed. ‘We spelen de hele voorstelling met codes, met wat waar is en wat niet. We manipuleren voortdurend het publiek. Bij de clowns mislukt ook steeds alles en ze twijfelen of ze er nog toe doen nu de wereld vergaat.’

In de voorstelling is er zelfs een scène waarin iemand zelfmoord wil plegen door zich te elektrocuteren in een pierenbadje, wat mislukt doordat de stroom uitvalt. En net voor de opkomst van de productieleidster zei Bart nog dat zijn act ‘normaal heel goed functioneert’.

Bart zelf schrok enorm. ‘Ik heb nog nooit meegemaakt dat een voorstelling werd stilgelegd. Ik dacht dat er iets heel ergs gebeurd was. Nu is de Derde Wereldoorlog uitgebroken, we gaan als clown de schuilkelder in.’ Het was een hele rare avond volgens de acteur. ‘Van te voren hadden we nog aan onze Duitse acteurs zitten te vertellen hoe chique de schouwburg wel niet is en dat de koningin er af en toe op bezoek komt’.

De schouwburg maakt vandaag de waterschade op, maar is alweer geopend voor Wunderbaum, die er repeteert voor het Gala van het Nederlands Theater van zondag. The Clowns Convention van vanavond gaat ook weer door. De bezoekers van gisteren ontvangen een uitnodiging om te komen kijken hoe de voorstelling echt had moeten aflopen. ‘Het echte einde is beter’, volgens Bart. Komend weekend is de voorstelling te zien op het Nederlands Theater Festival. Daar speelt Wunderbaum ook La Codista.

Foto: Jan Dirk Van Den Burg