Na vijfenveertig jaar houdt Toneelgroep De Appel uit Den Haag op te bestaan. Vrijdag stemde een meerderheid van de gemeenteraad tegen het doorstartplan dat het theatergezelschap presenteerde. Daarmee verliest het gezelschap zijn laatste kans op redding. De leiding van De Appel zal nu ontslag aanvragen voor zijn tientallen medewerkers.

Al sinds het voorjaar zag het er slecht uit voor De Appel. De Haagse adviescommissie voor cultuursubsidies oordeelde dat de meerjarenaanvraag voor het Kunstenplan 2017-2020 ‘op alle fronten’ – kwaliteit, positionering, bedrijfsvoering – onder de maat zou zijn. Het aantreden van Arie de Mol biedt volgens de commissie geen garantie voor artistiek-inhoudelijke vernieuwing.

Cultuurwethouder Joris Wijsmuller (Haagse Stadspartij) besloot het advies van de commissie op te volgen en de subsidie van De Appel met ingang van 2017 te stoppen. Daarop stelde De Appel een doorstartplan ‘De Appel 2021’ op, rekening houdend met een flink lagere subsidie van 750 duizend euro per jaar. Om kosten te dekken, wilde het gezelschap onder meer de lonen van medewerkers met twintig procent verlagen, meer bezoekers trekken en daarvoor samenwerkingen aangaan met onder meer het Koninklijk Conservatorium. David Geysen werd, in plaats van De Mol, vooruitgeschoven als nieuwe artistieke voorman.

Wijsmuller liet vorige week al in een brief aan de gemeenteraad weten dat ook het nieuwe plan van De Appel volgens hem onvoldoende grond biedt voor subsidie. Een meerderheid van de gemeenteraad liet vrijdag, in het debat over de cultuursubsidies voor volgend jaar, blijken dat ze dat oordeel volgen. Er zouden teveel onduidelijkheden in het doorstartplan zitten. ‘Het is onverantwoord om hiervoor gemeenschapsgeld te gebruiken’, volgens D66-raadslid Birgül Özmen.

Toneelgroep De Appel werd in 1971 opgericht door Erik Vos en Carol Linssen. Vanaf komende week neemt het gezelschap afscheid met ‘het stuk der stukken’ Hamlet, in regie van David Geysen. ‘Als er een ultiem stuk bestaat dat de ziel en zaligheid van het theater blootlegt, dan is het Hamlet.’ zegt Geysen.’ Toch belooft hij een rigoureuze bewerking. ‘Wij gaan het kapotscheuren en uitbenen tot op het bot.’ Deze week plande het gezelschap enkele extra voorstellingen omdat de speelreeks al nagenoeg uitverkocht was.

Foto Op hoop van zegen – Toneelgroep De Appel (2015): Leo van Velzen