Het ziet ernaar uit dat het laatste uur heeft geslagen voor het Comedy Theater in de Amsterdamse Nes. Gisteren bekrachtigede het gerechtshof Amsterdam het vonnis van de rechtbank waarin de eigenares werd toegestaan het huurcontract te beëindigen. Tevens bepaalde het hof dat het theater vandaag moest worden ontruimd.

Exploitant Frans Ruhl, zestien jaar lang manager van Wim Kan, verbouwde de voormalige tabaksveiling tot een theaterzaal met 250 stoelen die in 2007 zijn deuren opende. Sindsdien was het gebouw een kweekvijver voor jong cabarettalent, afgewisseld met optredens van al meer gevestigde namen, en hadden de leden van Comedy Explosion er hun vaste podium.

In 2013 moest theater de Engelenbak dat tegenover het Comedy Theater was gelegen na het wegvallen van de subsidie ook al zijn deuren sluiten. Het Comedytheater, dat nooit een cent subsidie ontving, wil zich niet zonder slag of stoot bij een sluiting neerleggen en voelt zich in zijn overlevingsstrijd gesteund door de ondernemersvereniging Nes die een verarming van de Nes als theaterstraat vreest. Ruhl heeft de inboedel van zijn theater tijdelijk ondergebracht bij Frascati in afwachting van de uitkomst van de bodemprocedure die hij is gestart. Om die langdurige strijd te kunnen financieren, wil Ruhl in mei de originele dagboeken veilen die Wim Kan hem heeft nagelaten.

De eigenares van het pand, Annemarie Mizrahi-Brusse, wil dat de nieuwe huurder, Art-Deli Holding, in het gebouw een ‘cultureel restaurant’ opent. Daartoe heeft het stadsdeel Centrum inmiddels de bestemming van het pand gewijzigd.