Gavin-Viano Fabri wint de allereerste The Next!, de nieuwe stimuleringsprijs voor diversiteit en inclusiviteit in de podiumkunsten. Hanneke Groenteman reikte de prijs vanmiddag uit in de Tolhuistuin in Amsterdam. Fabri ontvangt 25.000 euro om de voorstelling Ach Mijn Wederhelft te realiseren.

Ach Mijn Wederhelft belooft volgens de jury ‘een voorstelling met een groot maatschappelijk belang dat vele universele thema’s zoals relaties tussen homo- en heteroseksuelen, seksualiteit, identiteit, intersectionaliteit en zelfreflectie raakt. Hij stelt zijn eigen perspectief tegenover de white male gaze en heeft daarbij een speciale focus op de LHBTQIA+-gemeenschap. Hij wil de gelukkige, donkere, succesvolle, gezonde gayguy als middelpunt laten zien; en niet als stereotyperend aanhangsel.’ Fabri studeerde dit jaar af aan de regie-opleiding van de Toneelacademie Maastricht.

Initiatiefnemer van de nieuwe prijs is DNA Next! (voorheen De Nieuw Amsterdam). Met de onderscheiding wil de stichting ‘in een snel veranderende en steeds meer fluïde wereld makers stimuleren om grenzen te verkennen, te vernieuwen en verrassen, vanuit een divers en inclusief perspectief’. Zowel nieuw talent als gevestigde makers konden een projectvoorstel voor een nog te maken voorstelling indienen.

Hanneke Groenteman was ‘panelvoorzitter’ van deze eerste editie en heeft zich samen met de overige panelleden Liet Lenshoek (Likeminds), Jörgen Tjon A Fong (Urban Myth), theatermaker Enkidu Khaled en Jeroen Pliester (voorzitter van DNA Next!) gebogen over de inzendingen en de shortlist en winnaar gekozen. Fabri was samen met Akram Assam/Stichting Vrolijke Wetenschap en Alice Pons en Olivia Reschofsky van MOHA genomineerd.

Foto: Casper Koster