Emma Buysse en Luna Joosten, Cherish Menzo en Rustâg zijn de winnaars van de Amsterdam Fringe Awards 2019. Dat werd gisteren bekend gemaakt op de afsluiting van het festival. De makers mogen begin 2020 mee op tournee met de Best of Fringe Tour langs zes theaters in het land. Menzo won tevens de ‘International Bursary’, een beurs van 3500 euro om haar voorstelling Jezebel in 2020 op een Fringe festival in het buitenland te spelen. 

Een twintigkoppige jury met professionals uit binnen- en buitenland zag alle voorstellingen op het Amsterdam Fringe Festival en koos de drie beste van Nederlandse bodem en de winnaar van de ‘International Bursary’.

Cherish Menzo viel dubbel in de prijzen met haar voorstelling Jezebel, waarin ze het concept van de video vixen, de archetype zwarte vrouw uit de hiphopcultuur, deconstrueert. Ze speelt daarvoor met iconische attributen en kleding, zoals de low-rider fiets, lange nagels en gouden kettingen. ‘Jezebel hervormt en misvormt op een beeldende manier de clichés rondom dit thema’, schrijft de jury. Menzo laat daarbij zien ‘dat ze een zeer sterke performer is, die moeiteloos kan wisselen van vrouwelijk naar mannelijk en dierlijk. Ze is betoverend en houdt je elke seconde vast’.

Emma Buysse en Luna Joosten kregen de Fringe Award voor Great People, volgens het juryrapport ‘een originele en zelf-reflectieve benadering op het onderwerp van activisme en privileges in een generatie van millennials’ en een ‘goed doordachte en concrete voorstelling met een duidelijke en heldere scenografie en vorm’.

Rustâg, het ensemble van dichter Tijdelijke Toon (Charley Ranzijn) en muzikanten Maringo Berenos en Jan Modaal, mag mee op tournee met de voorstelling Volgende week zondag, ‘een anarchistische, vrolijk makende voorstelling’ volgens de jury. Met veel humor, liedjes, spoken word en veganistische pannenkoeken draagt de voorstelling reflectieve maatschappijkritiek uit. Het duidelijk zichtbare spelplezier verzandt volgens de jury soms in meligheid en chaos, maar is ook ontwapenend en aanstekelijk.

Verder deelde jury ‘Honorable Mentions’ uit aan de Fringe voorstellingen The Privileged van Jamal Harewood, MISSA HOMO SACER, Op. 35 Confiteor Deo van Timo Tembuyser en aan Melanine Ten Strengste Verboden van Gavin-Viano & Wisdom Lanes.

Het afgelopen Amsterdam Fringe Festival trok bijna 10.000 bezoekers (een groei van 5 procent). De open inschrijving voor deelname aan de editie van 2020 opent 16 december.

Lees hier al onze besprekingen van Amsterdam Fringe 2019. Foto: Annelies Verhelst