Friederike Schubert start als gezelschapsdramaturg bij het Noord Nederlands Toneel + Club Guy & Roni. Schubert volgt Robbert van Heuven op die inmiddels als senior beleidsadviseur bij de Raad voor Cultuur werkt.

Als gezelschapsdramaturg wordt Schubert verantwoordelijk voor de theatervisie van NITE (NOORD NEDERLANDS TONEEL + CLUB GUY & RONI) en samen met het artistieke team medeverantwoordelijk voor het repertoire, de talentontwikkeling en het ensemble.

Momenteel rondt Schubert haar werkzaamheden af als artistiek leider van Schauspiel Hannover om vanaf het aankomende culturele seizoen 100 procent aan de slag te gaan in Groningen. Ze is al betrokken bij de aankomende NITE-voorstelling Yara’s Wedding, een coproductie met Schauspiel Hannover. Deze gaat op 24 februari in Duitsland in première en op 4 maart in Groningen.

In Hannover werkte Schubert in 2021 voor het eerst samen met NITE’s directeur Guy Weizman aan de theaterfilm 3 poems en de interdisciplinaire voorstellingen Freedom en Bitch, I am a Godess. Weizman herkende in Schubert dezelfde hang naar interdisciplinair theater maken. ‘Vooral niet denken in hokjes, maar vet buiten de lijnen kleuren met grote dikke strepen.’ Naast ongelooflijk ervaren en kritisch, is ze volgens Weizman bovendien ‘heel direct, integer en leuk’.

Schubert studeerde aan de theateracademie van Hamburg en volgde de masteropleiding Theater aan de Toneelacademie van Maastricht. Voor Hannover, werkte ze onder meer als dramaturg, docent en theatermaker voor verschillende artistiek leiders en gezelschappen (onder andere Staatsschauspiel Dresden, Theater Bremen en Luzerner Theater).

Schubert hoopt in Groningen hedendaagse, brandende vraagstukken aan de kaak te stellen, zowel op het toneel als daarbuiten. ‘I strongly believe that we have to create a community to face issues like sexism, racism and homo-hostility and make art that talks fearlessly and sustainably about these topics.’ 

Foto: Martijn Halie