De Nederlandse ‘poppendoctor’ Robin Ruizendaal heeft vandaag in Parijs de Frans-Taiwanese cultuurprijs in ontvangst genomen. Aan deze onderscheiding voor een bijzondere bijdrage aan de culturele uitwisseling tussen Taiwan en Europa is een bedrag van 25.000 euro verbonden.

De 57-jarige Ruizendaal is sinds 2000 directeur van een Taiwanees poppentheatermuseum en -gezelschap in hartje Taipei. Hij organiseerde honderden tentoonstellingen en voorstellingen in meer dan 50 landen om het Taiwanese en Aziatische poppenspel te promoten.

Met het programma ‘Touch Taiwan’ wil hij door middel van schaduw- en poppenspelvoorstellingen het bewustzijn bevorderen van het belang van inheemse talen en culturen voor Taiwanese inheemse kinderen.

De bijnaam ‘poppendoctor’ dankt Ruizendaal aan de academische artikelen die hij over het Taiwanese poppenspel heeft gepubliceerd. Hij promoveerde in Leiden op het marionettentheater van de stad Quanzhou in Zuid China.

De Frans-Taiwanese prijs werd in 1996 in het leven geroepen door de Académie Française, om de culturele uitwisseling tussen Taiwan en Europa te stimuleren.