Cabaretière Jetty Mathurin heeft de Frans Bannick Cocqpenning van de de stad Amsterdam ontvangen. Loco-burgemeester Simone Kukenheim reikte de onderscheiding voor bijzondere verdienste uit na afloop van Mathurins solovoorstelling De Overdracht in het DeLaMar theater.

Mathurin ontving de penning van de gemeente vanwege ‘haar bijdrage aan de kunst en cultuur’ en ‘jarenlange betrokkenheid bij sociaal maatschappelijke projecten in Suriname en Nederland’. Ze hielp onder meer alleenstaande moeders met schuldproblemen en ondersteunde een bejaardenkliniek in Suriname.

Mathurin maakt al sinds de jaren tachtig voorstellingen en speelde in verschillende series waaronder Otje, Baantjer en Het Klokhuis. In haar tiende solovoorstelling De Overdracht draagt ze het stokje over aan vier jongere theatermaaksters.

De Frans Bannick Cocqpenning wordt uitgereikt aan personen die zich minstens twaalf jaar ‘bijzonder verdienstelijk’ hebben gemaakt voor Amsterdam. Ook komen Amsterdammers in aanmerking die grote prestaties voor de stad hebben verricht. Waaronder op sportief, kunstzinnig, wetenschappelijk of journalistiek gebied. Onder meer Liesbeth List en André van Duin gingen Mathurin al voor.

Foto De Overdracht van Jetty Mathurin: Jean van Lingen