Franky Devos wordt de nieuwe algemeen coördinator van het Gentse kunstencentrum Vooruit. Devos, momenteel algemeen directeur bij kunstencentrum BUDA, volgt Stefaan De Ruyck op die onlangs startte als hoofd van de School of Arts Koninklijk Conservatorium Antwerpen.

Franky Devos (47) werkte voor Cultuurnet Vlaanderen en het Vlaams Cultuurhuis de Brakke Grond in Amsterdam. Sinds 2007 is hij algemeen directeur van BUDA in Kortrijk.

Sinds 1 januari 2017 is de Vooruit een van de zeven Vlaamse ‘kunstinstellingen’. Die krijgen extra subsidie van de Vlaamse overheid om in het kunstenveld een voortrekkersrol te nemen en daarbij te streven naar een grotere internationale uitstraling. In de Vooruit zullen bijvoorbeeld 500 keer per jaar studio’s ter beschikking gesteld worden aan jonge, nationale en internationale artiesten.

Als kersverse ‘kunstinstelling’ gaat Vooruit ook over in een meer horizontale organisatiestructuur, met aan het hoofd geen directeur maar een ‘algemeen coördinator’.

Devos zal ten laatste na de zomer zijn nieuwe functie opnemen bij Vooruit. Tegen die tijd moet zijn opvolger bij BUDA bekend zijn. Veerle De Waele is tot dan waarnemend algemeen directeur van de Vooruit.