Cultuurfotograaf Anna van Kooij (1978) is zondag overleden. De afgelopen twintig jaar was ze huisfotograaf van talloze culturele instellingen en evenementen, vooral in het Utrechtse. Ze was al geruime tijd ziek.

Na haar opleiding fotografie aan de AKI in Arnhem werkte ze als freelance fotograaf. Via het vastleggen van culturele evenementen in Utrecht raakte ze betrokken bij theatergezelschappen en maakte scènefoto’s voor talloze voorstellingen. Ze werkte onder meer voor DOX, Frascati, Het Huis, LeineRoebana, Nederlands Theater Festival, SPRING, Theater Kikker, Theater Utrecht, TivoliVredenburg, Tryater en Vis à Vis. Bij honderden recensies op onze site staat een scènefoto van Van Kooij. Voor Theaterkrant Magazine maakte ze met enige regelmaat portretten en reportages, onder andere over ‘off-road theater’, de bibliotheken van de theaterscholen en de ‘artistieke bureaus’ van grote gezelschappen.

Aan de hand van haar foto’s is goed te zien hoe het Nederlandse theater de afgelopen 15 jaar veranderde – hoe het kleurrijker, veelvormiger en interactiever werd. Op haar gestileerde en contrastrijke foto’s is vaak het publiek te zien – ze fotografeerde de theatersituatie als geheel en niet alleen wat er op het podium gebeurde. Van Kooij was op haar best op festivals, waar ze zich onopdringerig, in het zwart en op kousenvoeten door het publiek kon bewegen, op zoek naar onverwachte perspectieven.

Vorige week maandag opende in de bibliotheek aan de Neude in Utrecht nog een expositie van haar werk, waarvoor culturele organisaties uit de hele stad hun collecties beschikbaar stelden. De opening kon ze zelf niet meer bijwonen, maar volgde ze via een livestream. Voor haar bijzondere bijdrage aan de stad reikte Wethouder Susanne Schilderman een Domtoren in Goud uit, die haar partner Eric Kampherbeek in ontvangst nam. De tentoonstelling De blik van Anna is nog tot en met vrijdag te zien in de bibliotheek aan de Neude.

Van Kooij overleed aan de gevolgen van borstkanker. Ze is 45 jaar geworden.

Voor het Theaterjaarboek selecteerde Van Kooij afgelopen zomer nog enkele van haar mooiste foto’s van de afgelopen tien jaar.