Op 20 april is mime-clown Mark Kingsford op 68-jarige leeftijd overleden. De uit Londen afkomstige komische acteur, mimespeler en regisseur werkte sinds 1974 in Nederland. Hij werd twee keer genomineerd voor de Nederlandse Mime Award (1988 en 1992).

Kingsford (London 1952) koos in 1974 Amsterdam als uitvalsbasis. Hij speelde en regisseerde (of deed de ‘mimografie’) bij onder meer Rob van Reijns Pantomimetheater, ‘Technische Theatergroep Perspekt’ (latere Perspekt Studio’s), Bewegingsstudio Amsterdam en Theatergroep Limited Company. Bij vrijwel al de voorstellingen lag het accent op fysieke en visuele humor. Hij was daarmee graag geziene gast op de grote festivals uit de jaren zeventig en tachtig, zoals het fameuze Festival of Fools en het daaruit ontsproten Oerol.

Vanaf de jaren ’80 produceerde Kingsford ook zelf voorstellingen onder zijn eigen naam en verfijnde hij zijn (straat)-clownerie tot een geheel eigen theatergenre. Volgens Henk van Gelder in NRC vond de Engelse mime-clown ‘zijn kracht in de botsing met ontembare attributen’. In de solo Zoll (1991) leverde hij een vergeefs gevecht tegen een muurvullende ladenkast met een hoogst onvoorspelbaar gedrag. In Salesman of the year (1995) was het vooral een kale, maar van alle gemakken voorziene motelkamer die de man voor problemen stelde.

Naast zijn theaterwerk, speelde Kingsford in films, zoals Irish Lighthouses: Sentinels of the Sea (1997) en recent The Goldfinch (2019) en in series als Juliana, prinses van oranje (2006).