Internationaal podiumkunstenfestival Flamenco Biënnale, cabaretier Micha Wertheim, theatermaker Karina Holla en directeur van Het Nationale Ballet Ted Brandsen zijn genomineerd voor een Amsterdamprijs voor de kunst. Dat heeft het Amsterdams Fonds voor de Kunst (AFK) gisteren bekend gemaakt vanuit de ambtswoning van de burgemeester. De uitreiking van de prijzen voor een ‘buitengewone bijdrage aan cultureel Amsterdam’ is op 15 oktober.

Jaarlijks kent het AFK de Amsterdamprijs voor de Kunst toe aan kunstenaars of instellingen ‘die een bijzondere en stimulerende bijdrage leveren aan kunst in de hoofdstad’. De winnaars ontvangen 35.000 euro en een schaal van de stad Amsterdam. Er is een Stimuleringsprijs, een categorie Beste Prestatie en een categorie Bewezen Kwaliteit. Voor die laatste zijn onder meer Holla en Brandsen genomineerd. De Flamenco Biënnale en Wertheim maken kans op de prijs in de categorie Beste Prestatie.

Andere genomineerden zijn beeldend kunstenaar Raquel van Haver, club Sexyland, filmmaker Sam de Jong (categorie Stimuleringsprijs), documentairemaker Aboozar Amini (categorie Beste Prestatie) en modeontwerper Fong Leng (categorie Bewezen Kwaliteit).

‘In alle negen genomineerden schuilt een enorme culturele kracht, doordat zij elk hun eigen weg te kiezen, zei AFK-directeur Annabelle Birnie bij de bekendmaking gisteravond. ‘Ze zetten zich in voor de kunst en cultuur in de stad, met de stad of over de stad. Het DNA van Amsterdam is onlosmakelijk verbonden met hun werk, dat wordt gezien door Amsterdammers en bezoekers tot ver buiten de grenzen van de stad.’

Foto: Eva Plevier