Het Ostadetheater in Amsterdam wordt met behulp van een overgangsregeling in elk geval tot medio 2015 gefinancierd door Stadsdeel Zuid. De eerder voorgenomen subsidiekorting is hiermee van de baan, waardoor de toekomst van het theater voorlopig is veiliggesteld. Dit maakte Simone Kukenheim, wethouder Kunst & Cultuur van Stadsdeel Zuid, vorige week bekend.

Wel neemt de subsidie van het Ostadetheater met 35 procent af vanaf 1 januari 2013, waardoor er gesnoeid moet worden in het aantal activiteiten en de personele bezetting. Het theater gaat op zoek naar mogelijkheden voor extra financiering, zodat het aanbod op termijn weer kan worden uitgebreid.

Feikes Huis, producent van poppen- en objecttheater, en de Diamantfabriek, productiekern voor hedendaags muziektheater, blijven als vaste samenwerkingspartners aan het Ostadetheater verbonden, net als Pop Arts festival, Babelfestival en Gogogo jongerentheaterfestival. Ook jongerentheatergroep Poldertheater blijft een vaste bespeler.

Halverwege 2015 wordt de Amstelvloer opgeleverd, een nieuw gebouwd theater op het Archiefterrein in de Amsterdamse Diamantbuurt. Het huidige Ostadetheater zal dan worden gesloopt. Het Ostadetheater was voornemens hoofdgebruiker van het nieuwe pand te worden, maar dit is niet langer vanzelfsprekend doordat de meerjarige subsidieaanvraag is afgewezen. Wel is zeker dat het Ostadetheater een rol krijgt in het nieuwe theater, zij het een kleinere.