Vandaag vindt de eerste pilot plaats van Fieldlab Evenementen. Met het initiatief onderzoeken de evenementensector en de overheid hoe grote evenementen in coronatijd veilig kunnen plaatsvinden. In de eerste zogenaamde Fieldlab, het congres Back to Live, wordt gesproken over de toekomst van de sector.

Thema van het congres van vandaag is: ‘Hoe gaan we van online, naar hybride, naar live?’ Verschillende sprekers zullen de revue passeren, zoals antropoloog Jitske Kramer, auteur Menno Lanting en staatssecretaris Mona Keijzer. Daarnaast zijn er bijdragen van cabaretier Dolf Jansen en het Metropole Orkest. 

De vijfhonderd gasten moeten een negatieve coronatest kunnen laten zien, die maximaal 48 uur voor het evenement is afgenomen. Daarnaast wordt bij binnenkomst hun temperatuur opgemeten. Vijf dagen na afloop doen alle bezoekers weer een coronatest.

Tijdens de proef dragen de bezoekers een bewegingssensor. Daardoor kan achteraf worden gemeten hoeveel contact ze met anderen hebben gehad. Ook worden de gasten in verschillende groepen verdeeld. Zo is er een groep van 250 mensen die mondkapjes draagt, maar geen anderhalve meter houdt. Daarnaast een groep van tweehonderd zonder mondkapjes, maar wel met afstand. En een kleinere groep van vijftig, die dichtbij elkaar zitten, maar met spatschermen tussen de stoelen.

De Fieldlabs zouden eigenlijk in januari plaatsvinden, maar werden geannuleerd vanwege de Britse coronavariant. Deze week gaat dan eindelijk de reeks proefevenementen van start. Naast het congres speelt Guido Weijers zaterdag zijn voorstelling Masterclass Geluk in het Beatrix Theater voor vijfhonderd bezoekers. Dit weekend gaat ook de eerste proef met sportevenementen van start. Zondag wordt een pilot gehouden tijdens de thuiswedstrijd van N.E.C. tegen De Graafschap in de Keuken Kampioen Divisie.

Foto: TAQA Theater De Vest