Fiedel van der Hijden stopt na 32 jaar bij Cultura Nova. De initiatiefnemer en artistiek leider van het beeldend theaterfestival in en rond Heerlen vindt het tijd om plaats te maken voor jongere mensen. Hij vertrekt per 1 oktober. Cultura Nova is op zoek naar een opvolger. 

Al vanaf 1984 werkt Van der Hijden met theater in de openbare ruimte. Hij startte toen in Heerlen met Kultuur Avontuur, de eigenlijke voorganger van Cultura Nova.

Vanuit zijn achtergrond en opleiding als sociaal werker betrok Van der Hijden steeds sociale componenten in zijn cultureel werk. Kunst en cultuur dienden zich te verhouden tot hun omgeving en konden bijdragen aan verandering en emancipatie binnen een gemeenschap, een wijk of een stad.

De laatste jaren is Cultura Nova uitgegroeid tot een toonaangevend landelijk zomerfestival, met jaarlijks ruim driehonderd culturele activiteiten in Heerlen en omgeving. De laatste editie voor corona trok ruim 70.000 bezoekers.

De afgelopen twee edities van het festival hadden door de pandemie een aangepast programma. Nu het festival in 2022 weer volledig kan uitpakken met een volwaardig programma ziet Van der Hijden dat als een mooi moment om daarmee Cultura Nova voor hem af te sluiten.

Vanaf oktober werkt Van der Hijden nog enkele dagen per week als cultureel entrepreneur vanuit zijn eigen bureau Fidelio Arts and Culture in Heerlen.

Foto: Janis van der Hijden