Frascati en de Appel Arts Centre organiseren van 5 oktober tot 4 november een festival over de staat van de democratie en de rol van kunst als aanjager van nieuwe ideeën. Het festival Stem terug! Vote back! bestaat uit voorstellingen, debat, documentaires, pamfletten, performances, lezingen, masterclasses en een tentoonstelling.

Enkele weken na de verkiezingen van 12 september maakt Frascati de balans op: wat blijft er in de formatieonderhandelingen over van de campagnebeloftes? Worden we nog echt vertegenwoordigd of is het tijd om onze stem terug te eisen? Frascati organiseert op 5 en 6 oktober twee avonden waarop kunstenaars, politici en opiniemakers hun visie op dit onderwerp geven en bespreken welke rol de kunsten hierin kunnen spelen.

Op vrijdag 5 oktober leidt Ruben Maes een debat over de staat van onze democratie. Te gast zijn oprichter van het Instituut van Publieke Waarden Albert Jan Kruiter, politica en wethouder in Amsterdam Andrée van Es en directeur van het Mondriaan Fonds en voormalig NRC-hoofdredacteur Birgit Donker. Teun Gautier, directeur van De Groene Amsterdammer, verzorgt de inhoudelijke opening en interventies komen van theatermakers Sadettin Kirmiziyüz en Maren Bjørseth in samenwerking met Toneelgroep Amsterdam.

Op zaterdag 6 oktober voeren choreografen, theatermakers, schrijvers en opiniemakers de politieke en maatschappelijke discussie aan de hand van voorstellingen, video, performances, muziek en manifesten. Te zien zijn bijdragen van Tim Etchells en Kate McIntosh, Dries Verhoeven, Nicole Beutler, Tiers Bakker, Marjolijn van Heemstra, Jetse Batelaan, Susanne Kennedy, Dood Paard, Likeminds, Tijdelijke Samenscholing, Melih Gençboyaci, Simone van Saarloos en Wunderbaum. De avond wordt gepresenteerd door Sophie Derkzen.

In het kader van Stem terug! zijn tevens de voorstellingen Niemandsland van Dries Verhoeven en Pleinvrees van Lotte van den Berg te zien. Informatie, tijden en prijzen zijn te vinden op de site van Frascati.

(Pleinvrees – OMSK Lotte van den Berg, foto: Pierre Borasci)