Ferry Mingelen, bekend als politiek verslaggever, wordt vanaf dit theaterseizoen de nieuwe voorzitter van de Nederlandse Toneeljury. Hij volgt oud-politicus Boris van der Ham op, wiens tweejarige termijn als voorzitter er op zit. Tijdens de achtentwintigste editie van het Gala van het Nederlands Theater zal Van der Ham het stokje overdragen aan Mingelen. 

‘Als voorzitter is het mijn schone taak om het samen met zeven echte deskundigen eens te worden over wat het mooiste en beste is dat het toneel ons dat seizoen te bieden heeft. Als politiek journalist stond ik bekend om mijn onpartijdigheid, en zo wil ik ook als juryvoorzitter te werk gaan’, aldus Mingelen.

De Nederlandse Toneeljury bezoekt gedurende het theaterseizoen rond de 250 voorstellingen waaruit zij vervolgens de tien beste voorstellingen selecteert, die te zien zijn tijdens het Nederlands Theater Festival in september. De vakjury nomineert daarnaast door het seizoen heen theatermakers, acteurs en actrices voor de VSCD Toneelprijzen, waaronder de Louis d’Or en Theo d’Or voor beste acteur en actrice, en reikt deze uit tijdens het Gala van het Nederlands Theater als afsluiting van het Nederlands Theater Festival.

Ferry Mingelen wordt komend theaterseizoen bijgestaan door Cecile Brommer (dramaturg), Keimpe de Jong (programmeur Zwolse Theaters), Walther van den Heuvel (hoofd programmering Rotterdamse Schouwburg), Lieke Jordens (theaterprogrammeur Stadsschouwburg Nijmegen en concertgebouw De Vereeniging), Wybrich Kaastra (directeur Schouwburg Ogterop Meppel), Jeannette Smit (directeur Theater Bellevue) en Karin Veraart (theaterredacteur de Volkskrant).