Femke Monaghan van Wachem zal per 1 februari 2020 aantreden als zakelijk directeur van De Balie. Ze volgt Jolanda Beyer op, die aan de slag is gegaan als algemeen directeur van poppodium Patronaat in Haarlem.

Samen met algemeen directeur Yoeri Albrecht zal Femke Monaghan van Wachem de directie vormen van De Balie. Zij zal de zakelijke leiding op zich nemen en verantwoordelijk zijn voor de organisatorische kant van de culturele instelling. Yoeri Albrecht blijft verantwoordelijk voor de artistieke en inhoudelijke invulling van de programmering en producties.

Monaghan van Wachem neemt veertien jaar ervaring met zich mee in financiële en leidinggevende functies, het meest recent bij Comedytrain & Toomler in Amsterdam, waar ze de afgelopen vijf jaar algemeen directeur was.

In een reactie geeft Monaghan van Wachem aan dat haar hart ligt bij de kunst, wetenschap en maatschappelijke kwesties en dat deze overstap daardoor erg natuurlijk aanvoelt. Zakelijk gezien vindt ze het interessant dat De Balie ruim 85 procent van haar financiering zelf opbrengt. ‘Als je zo’n 450 eigen producties per jaar maakt, en daarnaast ook nog dagelijkse filmvertoningen, festivals en verhuurevenementen in huis hebt, geeft dat aan hoe gedreven de mensen zijn die bij De Balie werken.’ Vanuit Comedytrain & Toomler is Monaghan van Wachem gewend om zonder basisfinanciering cultureel te ondernemen. Ze ziet het als een uitdaging om voor de steeds grotere programma’s en projecten van De Balie samen met het team een meer duurzame financiering te vinden.

Foto: Zsarà Grünfeld