Het Vlaamse theatercollectief FC Bergman ontvangt op de aankomende Biënnale van Venetië de Zilveren Leeuw voor Theater. De uitreiking vindt deze zomer plaats tijdens het 51e International Theatre Festival van Venetië, waar het gezelschap de voorstelling Het land Nod (2015) laat zien.

De Zilveren Leeuw voor Theater wordt uitgereikt aan grote internationale beloften in de podiumkunsten. Volgens artistiek directeuren Stefano Ricci en Gianni Forte creëert FC Bergman ‘apocalyptische verhalen, vaak zonder woorden, maar met een verrassende plastische kracht en evocatieve macht, waarbij het gezelschap de mens centraal stelt – verscheurd tussen het existentiële verlangen om zijn grenzen te overschrijden en de angst voor verandering – en hem volgt in zijn ontroerende odyssees die veranderen in tragikomische avonturen’.

FC Bergman is in 2008 opgericht en bestaat nu uit acteur-makers Stef Aerts, Joé Agemans, Thomas Verstraeten en Marie Vinck. Sinds 2013 werkt het collectief onder de vleugels van het Toneelhuis. Samen met theatermakers Benjamin Abel Meirhaeghe, Gorges Ocloo, Lisaboa Houbrechts en mede-collectief Olympique Dramatique vormen ze inmiddels voor vijf jaar de artistieke leiding van het Antwerpse stadsgezelschap.

In 2019 won Jetse Batelaan, als eerste Nederlandse theatermaker ooit, de Zilveren Leeuw voor Theater. Eerder wonnen ook onder meer Rimini Protokoll (2011) en Angélica Liddell (2013).

Foto: Paule Josephe