De coalitie wil honderden miljoenen uittrekken voor een extra tegemoetkoming voor bedrijven met meer dan 70 procent omzetverlies. Dat meldt de NOS op basis van Haagse bronnen.

Bedrijven met een omzetverlies van meer dan 70 procent krijgen 85 procent van hun vaste lasten terug. Tot nu kregen alle bedrijven met meer dan 30 procent omzetverlies een compensatie van maximaal 50 procent. Het geld is bedoeld voor het betalen van de huur en de energierekening. Daarnaast kunnen de betrokken bedrijven nog steeds een beroep blijven doen op de NOW-regeling voor loonsteun. Oorspronkelijk zouden financiële steunregelingen zoals de NOW per 1 januari worden versoberd, maar volgens de NOS vindt Den Haag versobering nu ongepast.

De verwachting is dat naast horeca, vooral de culturele sector en de evenementenbranche van de verruiming profiteren. In een groot deel van die sectoren wordt op dit moment immers nauwelijks iets verdiend. Maar het is nog onduidelijk welke schouwburgen en gezelschappen aan het gevraagde omzetverlies gaan voldoen. Zowel doorlopende reguliere subsidies als ontvangen coronasteun (via gemeenten en de cultuurpakketten) worden waarschijnlijk meegerekend in de omzet. Dat geld is nog niet overal verdeeld.