Het verbod op evenementen wordt verlengd tot 1 september. Dat maakte minister president Rutte vanavond bekend op een persconferentie. De maatregel, bedoeld om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, was al van kracht tot 1 juni. De verlenging betekent dat onder meer het Holland Festival, Oerol, Over het IJ, De Parade, Theaterfestival Boulevard, Noorderzon, Zeeland Nazomer Festival, Lowlands en de Uitmarkt in Amsterdam niet doorgaan.

Het verbod is in lijn met het coronabeleid in de ons omliggende landen. Ook in België en Duitsland zijn evementen verboden, met gevolgen voor bijvoorbeeld Theater aan Zee in Oostende en de Ruhrtriennale. De maatregelen voor reguliere theaters gelden vooralsnog tot 20 mei, maar de verwachting in de sector is dat er geen voorstellingen gegeven kunnen worden tot het nieuwe seizoen.

De Parade roept het publiek op zijn website op alvast een kaartje voor volgend jaar te kopen of geld te doneren, om financiële problemen op te vangen en het festival volgende zomer te kunnen voortzetten.