Het Amsterdamse Plein Theater en Studio Matusiak hebben goud gewonnen op de European Design Awards. In de categorie ‘Poster Series’ wonnen ze met een reeks beeldrebussen uit 2020 die verwijst naar de programma’s van het theater en de actualiteit.

Vormgever Paulina Matusiak van Studio Matusiak kreeg de artistieke vrijheid om de uitgangspunten van het Plein Theater te vertalen in beelden die de samenleving en de tijdsgeest weerspiegelen. In samenwerking met fotograaf Eddy Wenting koos ze er voor om ‘gewone mensen’ als modellen te casten. Ze werken voor het Plein Theater of zijn eraan verbonden.

De attributen komen veelal uit hun eigen huiskamers en bedekken hun ogen, volgens de vormgever ‘als experiment om te zien of de afwezigheid van oogcontact een krachtig effect kan hebben in een posterafbeelding’.

Het Plein Theater verspreidde de beelden in coronatijd op posters, ansichtkaarten en op de onlinekanalen. Door ze in de hele stad tentoon te stellen, maakten zij de poster tot podium.

Beeld: Plein Theater Posterserie 2020. Creative direction and design: Paulina Matusiak. Photography: Paulina Matusiak & Eddy Wenting