Olga Smirnova, eerste solist bij Het Nationale Ballet, is door de lezers van het internationaal danstijdschrift Dance Europe verkozen tot ‘Danser van het jaar 2022’. Het blad prijst Smirnova onder meer vanwege haar ’tere schoonheid, krachtige techniek en intense karakter’.

Dance Europe is een maandblad voor liefhebbers en beoefenaars van klassiek ballet en moderne dans, dat sinds 1995 wordt uitgegeven vanuit Londen. Het tijdschrift wil een objectief platform zijn voor dans in Europa en daarbuiten, en bevat bijdragen van professionele dansers en voormalige dansprofessionals.

In de categorie ‘Danser van het jaar’ van de Critics’ Choice-lijst nomineerde een internationale jury twaalf topdansers van over de hele wereld. Smirnova kreeg daarvan de meeste publieksstemmen. Medegenomineerden waren onder anderen dansers van het American Ballet Theatre, The Royal Ballet, Ballet de l’Opéra national de Paris, Staatsballett Berlin en Stuttgarter Ballett.

Volgens danscriticus en jurylid Valentina Bonelli heeft Smirnova opnieuw bewezen ‘één van de grootste ballerina’s van haar generatie’ te zijn. In de klassieker Raymonda, die in april 2022 in Amsterdam première ging, toonde ze haar ’tere schoonheid, krachtige techniek en intense karakter’. In hedendaagse balletten, waaronder die van Hans van Manen, zag Bonelli haar veelzijdigheid naar voren komen.

De Russische Olga Smirnova danst sinds maart 2022 bij Het Nationale Ballet. Daarvoor zat ze bij het Blosjojballet in Moskou. Toen ze zich uitsprak over de oorlog in Oekraïne, was het voor haar niet meer mogelijk om in Rusland te werken. Een samenwerking met Het Nationale Ballet was al langer een wens van de danseres. Ze heeft bewondering voor huischoreograaf Hans van Manen en balletmeester Larissa Lezhnina, die eenzelfde Russische achtergrond en scholing genoten heeft als zij.

Foto: Altin Kaftira