Achtentwintig Nederlandse organisaties krijgen dit jaar tienduizenden euro’s subsidies vanuit de Europese Unie. Europa heeft in 2013 een budget van 69 miljoen euro te verdelen over 37 landen. Het bedrag is bestemd voor artistieke samenwerkingsprojecten en projecten op het gebied van onderzoek en beleidsanalyse.

De Nederlandse Dansdagen krijgt een subsidie van 200.000 euro voor het project Performing gender. Theaterwerkplaats Generale Oost krijgt 163.916 euro voor Dance roads open process. Operadagen Rotterdam/Stichting Opera Rotterdam kan rekenen op een subsidie van 200.000 euro voor een samenwerkingsproject met de Stadsschouwburg Amsterdam, Theaterfestival Boulevard, de Wiener Festwochen, de Berliner Festspiele, het Brusselse Kaaitheater en Le Phénix Scène Nationale de Valenciennes (Frankrijk). Ook De Toneelmakerij en Productiehuis Rotterdam krijgen elk 200.000 euro.

Het betreft de laatste aanvraagronde voor samenwerkingsprojecten in het Europese subsidieprogramma Cultuur (2007-2013). De aanvragers kregen bij het schrijven van de projectvoorstellen hulp van het Europees Cultureel Contact Punt (CCP), een onderdeel van SICA, het Nederlandse centrum voor internationale culturele activiteiten. Het CCP adviseert en ondersteunt organisaties bij het aanvragen van subsidies uit het Programma Cultuur van de Europese Commissie.

Het aantal ingediende projectvoorstellen was met 476 hoger dan ooit. Veertig procent van de projecten waar Nederlandse culturele instellingen bij zijn betrokken hebben subsidie gekregen. Dat percentage ligt beduidend hoger dan het Europese gemiddelde van vierentwintig procent. Volgens het CCP dankt Nederland die goede resultaten aan de hoge kwaliteit van de projectvoorstellen.

(Matthew Golding – Het Nationale Ballet, Nederlandse Dansdagen, foto: Angela Sterling)