Jan Hulst en Kasper Tarenskeen winnen de Erik Vos Prijs 2020. Het duo ontving de aanmoedigingsprijs voor bijzonder nieuw theatertalent vanmiddag in Theater Bellevue, na afloop van een besloten try-out van hun nieuwste voorstelling Geld voor Goud. De prijs bestaat uit een geldbedrag van vijfduizend euro.

Hulst en Tarenskeen werden vanmiddag via een livestream verrast door Wim Deetman (voorzitter Stichting Erik Vos Prijs), Leonie Clement (juryvoorzitter) en regisseur Erik Vos zelf. De makers maakten indruk bij de jury met voorstellingen als Scheepshoreca en De Illias (2016), Buut de naderende dood (2017) en La Pretenza (2019). Deze voorstellingen kenmerken zich volgens het juryrapport ‘door de uiterst sterke, beeldende regies en het bijzondere gebruik van taal in de door hun zelf geschreven teksten. Het zijn gulle theatrale ervaringen die zowel esthetische en literaire fijnproevers als ook het bredere uitgaanspubliek van hun eigen generatie veel te bieden hebben.’

Het duo maakte voornamelijk werk onder de vleugels van Frascati Producties en Toneelgroep Oostpool. Bij het laatste gezelschap zitten de makers inmiddels in de (interim) artistieke kern. Daarnaast creëren ze bij Theater Bellevue in samenwerking met Likeminds de voorstelling Geld voor Goud.

De Erik Vos Prijs werd ingesteld in 1997, bij het afscheid van Erik Vos als artistiek leider van Toneelgroep De Appel. De onderscheiding wordt tweejaarlijks toegekend aan bijzonder talent onder de nieuwe lichting theatermakers. De jury van de Erik Vos Prijs 2020 bestaat uit Joost de Kleine Beek, Tom Helmer en Leonie Clement. Eerdere prijswinnaars zijn onder anderen Ola Mafalaani (2000), Jetse Batelaan (2006), Laura van Dolron (2008) en Susanne Kennedy (2010).

Foto: Casper Koster